Hembygdsgården
Kun Utö Hembygdsförening oli perustettu oli tarve suuri myös kokoontumispaikalle. Enää piti löytää sopiva tontti. Tähän löytyi ratkaisu, kun luotsi Fridolf Öhman ja hänen vaimonsa Anni lahjoittivat yhdistykselle tontin vuonna 1955. Se sijaitsi saaren pohjoisessa osassa, jota kutsutaan Enskäriksi. Edeltävänä vuonna oltiin jo aloitettu keräämään rakennusmateriaalia ja rakennuksen sokkeli valettiin talkoovoimin heti samana vuonna. Rakennuksen seuraavia vaiheita valmisteltiin, mutta rakennustyön rahoittaminen ei ollut helppoa. Adolf Höglander kirjoitti yhdistyksen historiikissa vuodesta 1965 seuraavaa: ” Vaikeudet olivat suuret ja monilukuiset, mutta tahto voimakas ja usko vahva.” Rakennusmateriaalien ja lahjoitusten kerääminen jatkui sinnikkäästi. Materiaalikuljetuksiin saatiin apua Merenkulkulaitokselta. Heinäkuun puolivälissä vuonna 1958 yhdistyksen jäsenet pääsivät käyttämään rakennusta, vaikka se oli vielä kesken. Seuraavina vuosina jatkettiin sisätöitä, välillä jopa tuskastuttavan hitaasti, koska rahavarannot olivat niukat. Heinäkuun 3. päivänä vuonna 1965 Hembygdsgården vihittiin käyttöön ekonomi Göran Grönroosin juhlapuheen myötä. Kirjailija Hjalmar Krokfors esitti tilaisuudelle omistetun runon. Näin oli yhdistyksen tähänastisesti suurin voimainponnistus valmis ja rakennus vihitty käyttöön. Adolf Höglanderin sanoin:” Betonista ja raudasta, puusta ja lasista rakennettiin tämä talo, mutta myös nuorison kunnioituksesta menneeseen ja uskosta tulevaisuuteen.”.
Hembygdsgårdenin kivijalkaan sisustettiin myös huone postin toimintaa varten. Nykyään vanhan postin tilassa on pieni majoituspaikka, Gamla posten.
Yhdistyksellä on ollut yhtenä tavoitteena ylläpitää arkistoa, jossa voidaan arkistoida materiaalia saaren historiasta tutkimus- ja muihin tarkoituksiin. Arkiston ylläpitämisestä tuli mahdollista siinä vaiheessa, kun yhdistyksen taloudellinen tila oli saavuttanut vakaan pohjan ja erilaisten avustusten hakeminen lisääntyi. Suomen kotiseutuliiton myöntämän avustuksen turvin yhdistys pystyi perustamaan arkiston Hembygdsgårdenin yhteyteen toukokuussa 2013.
Arkistossa säilytetään erilaisia dokumentteja, jotka liittyvät saaren ja yhdistyksen historiaan.