Liikkumisesta Utössä

Koska Utö on melko pieni saari (n. 80 ha), jossa on paljon asutusta, niin vierailijoiden toivotaan erityisesti kunnioittavan asukkaiden kotirauhaa. Pihat ja venelaiturit ovat yksityisalueita ja koko saaressa suositellaan kulkemista vain teillä. Kaikille sallittuja laitureita ovat yhteysaluslaituri ja kylän päälaituri, jossa ovat luotsiveneet ja vierasveneet. Hotellilla on myös oma vierasvenelaituri.

Autoja tai muita moottoriajoneuvoja saareen saa tuoda vain työtarkoituksessa ja lupaa pitää hakea Utön tiekunnalta (Utö väglag). Yhteyshenkilö on Martin Öhman puh. +358400353192.

Saaressa on kolme Puolustusvoimien aluetta, joilla liikkuminen on kielletty. Alueet on merkitty joko verkkoaidalla tai kylteillä ja satamissa on kartat, joissa näkyy Puolustusvoimien alueiden sijainti. Myös jäteaseman (Mörttilä) alue on yleisöltä suljettu.

Lintujen pesimäaikaan (1.4.-31.7.) saaressa on kaksi aluetta rauhoitettu linnuille – toinen on Kesnäsissä (eteläinen niemi) ja toinen Östervikissä (itäranta). Alueet on merkitty kyltein eikä niillä toivota liikuttavan ko. aikana. Saaren eteläkärjen kallioille voi kuitenkin kulkea myös kesäkaudella helikopterikentän vierestä lähtevää hiekkatietä pitkin, ei rantoja pitkin.

Utössä liikkumista helpottaa Kävelykierros-esitteen avulla tapahtuva vierailu eri kohteissa.